Срещу прокуратурата се води хибридна война, водена от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, оплака се говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от "Монитор" .

„Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоостановения ред, в присъствието на най-добрите експерти“, категорична бе прокурор Сийка Милева в провержение на твърденията на Божков.

Тя увери, че при всички процедури се спазват разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. „Няма такова нещо, като това предметите да се хвърлят в черни чували, както излезе по медиите“, подчерта тя.

Говорителят на главния прокурор се оплака от цензура в медиите. „Вчера бях цензурирана. Прокуратурата знае срещу кого се е изправила. Знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити чрез вас, медиите“, заяви тя пред журналисти.

Междувременно държавното обвинение поиска от министъра на културата Боил Банов съдействие при изземването на колекцията от произведения на изкуството и антики на Васил Божков.

От Националния исторически музей са получили прокурорско постановление и писмо от Министерството на културата за приемането на колекцията.

Предстои дълга и сложна процедура с много документация, в която експертите ни ще оценят иззетите около 3000 произведения и артефакти и ще се погрижат за съхранението им. Транспортирането им ще бъде реализирано от служители на музея, коментираха от НИМ.

В интервю за bTV Божков постави под съмнение връзката между повдигнатите между обвинения и изземването на артефактите.

„Ще унищожат колекцията, дано да знаят как да ги преместят и да имат възможност да ги преместят. Не знам дали знаете какъв е редът и наредбите за местене на такива предмети. Съмнявам се, че органите на реда ще се справят с това. Какво общо има с бизнеса и обвиненията с тези предмети. Сигурно това е част от репресивните мерки на държавата“, коментира той.