Ексминистър Илко Семерджиев - оправдан. Обвинението срещу него - неприложимо

img

Илко Семерджиев - невинен и с повдигнато негодно обвинение. Това е окончателното решение на ВКС, който заседава по делото срещу бившия вицепремиер от служебното правителство на Огнян Герджиков.

Семерджиев беше с повдигнато обвинение, че e зaплaшвaл пo тeлeфoнa c yвoлнeниe изпълнитeлĸaтa диpeĸтopĸa нa aгeнциятa пo лeĸapcтвaтa Aceнa Cтoимeнoвa, ĸoятo билa oтĸaзвaлa дa нaзнaчи нeгoв чoвeĸ зa cвoй зaмecтниĸ зapaди ĸoнфлиĸт нa интepecи.

Престъплението беше квалифицирано по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс. То обаче било неприложимо за Семерджиев, смятат магистратите, защото въпросният текст визира престъпления, извършени от граждани, които нямат специално качество.

“Посегателствата спрямо дейността на държавните органи могат да се извършват от лица извън системата на държавните органи (обикновени граждани). В този случай става въпрос за посегателство срещу тези органи отвън… От фактическите констатации по обвинителния акт, възприети и в мотивите на решаващите съдилища, подсъдимият Семерджиев е провел разговор със свидетелката Стоименова на инкриминираната по делото дата в качеството си на министър на здравеопазването. При това положение, същият не се явява външно на органа на власт лице, а част от неговата йерархична структура, поради което не може да бъде субект на престъплението по чл.269 ал.1 от НК“, се казва в решението на ВКС.

Освен това според магистратите заплахите на Семерджиев да уволни Стоименова също не са съставомерни, защото по закон има право на това, тъй като тя му е подчинена, а в същото време е отказвала да изпълни служебните си задължения и да назначи свой заместник. Съдиите приемат, че преди това самата тя е заявила, че ще напусне, а той отговорил, че не иска оставката й.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас