Съпрузи осъдиха Второ управление на МВР Бургас за незаконен арест при разследването на убийството на 33-годишния Петър Валериев в квартал „Долно Езерово“, установи репортерска проверка. В мотивите си, Районният съд подчертава, че не може полицията да обосновава задържането им, не с безспорни факти, а с предположения.

Семейство Таня и Петко Кралеви са свидетелите открили безжизненото тяло близо до ж.п. линиите. Твърдят, че кучето им надушило трупа в канавката между СОМАТ и ТЕЦ-а в Бургас, докато били на ловен излет към 11.30 часа на 17 ноември. Силно озадачаващ за МВР служителите обаче се оказал фактът, че двамата съобщили в полицията за зловещата находка едва към 18.00 часа на следващия ден- 18 ноември. Съпрузите отвели униформените до мястото, но пък там нямало следи от кръв. Трупът бил намерен на няколко стотин метра в страни и даже бил преместен, установили криминалистите при огледа.

Съпрузите били задържани за 24 часа с полицейска заповед. Арестът им лично огласи пред медиите в столицата главния секретар на МВР комисар Ивайло Иванов. Не след дълго обаче семейството е освободено.

Според съдът задържането на съпрузите не отговаря на предвидените в закона изисквания. В случая, посочват магистратите, не са били налице данни за участието им в извършеното престъпление. Съдът подчертава, че обстоятелството, че семейството е съобщило за намерен труп един ден след установяването му, както и фактът, че мъжът притежава оръжие не е достатъчно да се приеме, че са участгвали в убийството.

Недопустимо е предпоставките за налагане на тази принудителна административна мярка, да се предполагат, а следва да са безспорно установени от административния орган, което не е сторено.

С решение на Районния съд Второ управление на МВР е осъдено да заплати по 1 010 лева разноски и на двамата съпрузи.

На 5 декември т.г. комисар Иван Иванов на съвместна пресконференция с новоизбраният главен прокурор Иван Гешев огласи, че задържан за убийството е 34-годишният Иван Петров.