"Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол“- Това каза в Бургас новоизбраният главен прокурор Иван Гешев.

Гешев определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност държавното обвинение. И обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито прецени за удачни Народното събрание.


„Главният прокурор има механизми за отчетност, и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат… В деня в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила. И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС“, заяви Иван Гешев.И допълни: Вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила ме контролират, защо да не ме контролира и българското общество.

„Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа“, заяви Гешев по повод думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който призова прокуратурата да разследва премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние. „Нямам време да се занимавам с политика“, отсече той.