Увеличават се делата за корупция по високите етажи на властта, които се гледат от Специализирания наказателен съд. През 2018 г. те са били 25, а през тази вече са 50. Това съобщи съдия Пламен Панайотов, който е зам.-шеф на съда на семинар, посветен на антикорупцията и отнемането на незаконно придобитото имущество.

От края на 2017 г. делата за безстопанственост, престъпление по служба, подкуп срещу министри, техните заместници, кметове и областни управители се гледат от спецсъда.

"Голяма част от тези, които постъпиха в края на 2017 г.,са приключили на първа, а някои и на втора инстанция", уточни съдия Панайотов. Някои от тях вече били стигнали до Върховния касационен съд (ВКС).

Практиката показала, че процесите, които са с по-малък брой подсъдими, в специализирания съд приключват максимум до 6 месеца.

"Това, което може да се каже от анализа за двете години е, че делата за корупция по-високите етажи на властта, се разглеждат в сравнително кратки срокове, бързо приключват, като има и случаи, при които постановените присъди не се обжалват пред втората инстанция", посочи съдия Панайотов.

Той уточни, че в тези случаи споразуменията били изключение. Процесите приключвали по общия ред, но имало и такива, които се гледат по т.нар. съкратено съдебно следствие, когато не се разпитват всички свидетели или пък се признават изцяло фактите по обвинителния акт, което също било гаранция за бързина.

Съдиите от спецсъда обаче били на мнение, че се налагат бързи промени в сроковете за разглеждане на делата. Съдия Панайотов даде пример с Великобритания, където един процес се насрочва за 10 или 20 последователни дни, и приключва. У нас това обаче напрактика било непостижима цел, защото по повечето дела в специализирания съд се явявали едни и същи адвокати, а ангажираността им водела до отлагане. Назначаването на резервни защитници имало дисциплиниращ ефект.

Друг проблем, с който се сблъсквали магистратите, които работят по корупционни престъпления бил, че делата за безстопанственост и престъпление по служба срещу министри, заместниците им, кметове, трудно се доказвали. Причината - текстовете в закона са архаични и писани за друго време. При престъплението по служба трябва да се търси специалната цел, което още повече затруднявало разследващте.

От началото на годината в специализирания съд са постъпили около 3000 искания за използването на Специални разузнавателни средства. Основно те се прилагат по делата срещу престъпни групи. След създаването на КПКОНПИ в този и вид комисията също прави искания за СРС.

"Има обаче една слабост. В момента, в който започнат да използват СРС, разследващите органи стават мързеливи и не си дават сметка, че то е краен способ", посочи съдия Панайотов.