Бизнесменът Миню Стайков, който от година и три месеца е арестуван, страда от множество заболявания, сред които депресия и анемия. Той е на антидепресанти, стана ясно в Спецсъда, пише "24 часа".

Днес бе гледано дело за неговото освобождаване. Адвокатът на Стайков - Ана Попова, изтъкна и други здравни проблеми на своя довереник - мозъчно и урологично заболяване. Влошеното му здравословно състояние бе основният аргумент на адвокат Попова да поиска Стайков да излезе от ареста, за да може да се лекува и изследва.

На днешното дело Стайков бе докаран в инвалидна количка. В залата беше и съпругата му Рени.

Мотивът на съдия Вилислава Ангелова, която отказа да го пусне от ареста, бе, че той може да получи адекватна медицинска грижа във всяка една болница в София при необходимост.

На 25 ноември е насрочено разпоредителното заседание срещу Стайков, петима членове на фонд "Земеделие" и деца на негови приближени. То е за злоупотреба със средства по две земеделски програми. Едната програма е за развитие на селските райони, а другата - за развитие на лозаровинарството.

Това е второ обвинение срещу Стайков, но това дело влиза първо в съда. Другото, по което бе арестуван, е за разпространение на производство на цигари може да приключи до края на годината.

Припомняме, на 5 септември 2018 г., специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД. Ден по-късно Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.

Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бе включено и обвинение за злоупотреби с еврофондове.

По-късно стана ясно, че прокуратурата е забравила да внесе шест тома от материалите по делото.

На 28 януари 2019 г. стана ясно, че синът на Миньо Стайков - Стайко Стайков е бил отвлечен и пребит.

След разпита си по разследването срещу Миню Стайков от 9 май в Спецпрокуратурата досегашният министър на земеделието Румен Порожанов, като бивш шеф на ДФ "Земеделие", заяви, че е готов да подаде оставка. На 14 май 2019 г. Порожанов подаде оставка и тя бе приета от премиера Борисов.

На 22 октомври 2019 г., бе запорирано имущество на Миню Стайков и на още 9 души на стойност над 134 млн. лева