ДНК - експертиза на захвърлена ръкавица, открита сред останките на къща, изпепелена след опустошителен пожар в Камено, издала подпалвачите. 37-годишният Йордан Василев и съучастникът му Петър Атанасов /на 22 години/ опитали да замаскират кражбата в дома с пожар. Двамата унижожили имот с пазарна стойност над 72 000 лева, за да откраднат от него едва два телефона, касетофон и разачка.

Докато „шетали“ из двуетажната къща, Петър открил на пода в спалнята зимните ръкавици на стопанина. Понеже му било студено, ги сложил, за да се стопли. Оказало се обаче, че са му твърде големи. И ги изхвърлил на пода в спалнята. По-късно при огледа на мястото криминалистите открили останките от едната от тях. Заключението на експертите установило по несъмнен начив, че остатъчния клетъчен материал по вътрешната повърхност на ръкавица е на Петър Атанасов. Щом го прибрали на разпит в полицията, Петър издал съучастника си – Йордан и посочил него за директен извършител на престъплението. Така се превърнал в основен свидетел на обвинението.

Това става ясно от мотивите по наказателното дело срещу Йордан Василев, заведено в Бургаския районен съд. На първа инстанция той се призна за виновен по всички пунктове на обвинението. А именно- затова, че вечерта на 19 ноември 2018 г., заедно със съучастник, нахлул през прозореца в спалнята на двуетажна къща в Камено обиколил всички помещения в дома, задигнал оттам два мобилни телефона, касетофон, моторен трион, а след това залял стаите с туба бензин и драснал клечката. Йордан все пак решил да извърши последен оглед из стаите, в една от тях видял телевизор, грабнал го и хукнал с него. Пламъците обаче го застигнали, той пуснал телевизора в огъня и побягнал. От мястото преди пожарът да се разрази успял да се измъкне и съучастникът му. А на тръгване захвърлил в къщата и ръкавиците, понеже били твърде големи и нямало да ги носи.

Това обаче ги заковало.

С решение на Районния съд в Бургас за палежа Йордан е осъден на две години затвор. Той е и с предходни осъждания за кражби, закана за убийство и противозаконно отнемане на автомобил. По делото е приложена и справка, от която е видно, че Йордан е изтърпял повече от 6 години ефективно наказание „лишаване от свобода“, като е излязъл от затвора през февруари 2018 г.

В досието на Василев фигурира и присъда от Апелативния наказателен съд на гр. Ламиа, Гърция, с която той е осъден на 22 години и 10 месеца затвор за извършени от него престъпления. Той е бил в затвора в ТГърция за периода от 1 септември 2011 до 23 февруари 2018 г. Веднага след това е депортиран в България и му е наложена доживотна забрана на влиза в Гърция.