Условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок получи 29-годишния турчин Рамадан Иджаби, който по телефона измами 78 годишна жена и открадна всичките й спестявания от 7 000 лева, 1 50 евро и десетки златни бижута. Наказанието бе произнесено от състав на Бургаския районен съд, а в мотивите си магистратите уточняват, че „продължителността на изпитателен срок ще накара подсъдимия да се въздържа от последващи престъпни прояви под страх от евентуално превеждане на отложеното наказание.

Престъплението е от 2016 г., но пък Районната прокуратурата успяла да „окомплектова“ разследването едва сега.

Случат е следния: На 13 декември 2016 г. Тогава непознат мъж позвънил на домашния телефон на пенсионерката и се представил за лекар, извършил неотложна операция на братовчедка й, за която спешно трябва да плати 4 000 лв. Възрастната жена се усъмнила в думите му и затворила телефона. Не след дълго, последвало ново позвъняване. Тогава мъж директно заявил, че ако не плати, ще влязат в дома й, ще я изнасилят и изхвърлят през терасата. А няколко минути по-късно било получено и трето обаждане. Тогава, измамник се представил за „Полковник Лазар Попов от Криминална полиция“ и обяснил, че работи по залавянето на група, занимаваща се с телефонни измами, кражби и изнасилвания. Обяснил й, че около кооперацията, в която живеела, имало цивилни полицаи, които очаквали в засада трима мъже и една жена, насочили се към дома й. И тя веднага трябвало да приготви всички налични пари и бижута, които държи в дома си, да ги увие във фолио и да ги сложи в торбичка, която да хвърли между два паркирани автомобила под прозорец на входа. Целта на това била лицата, насочили се към нейното жилище, да бъдат заловени с вещите и така да бъдат разкрити. „Полковникът” я уверил, че ще задържат извършителите и тя ще получи парите и накитите си обратно. Пенсионерката бързо събрала всичките си спестявания и бигута и ги хвърлила през прозореца. Там я чакал Рамадан. Мъжът грабнал парите и избягал с плячката. Измамникът си мислел, че се е измъкнал безнаказано, прибрал се в хотелската стая, която бил наел, набързо събрал багажа си, но в момента, в който напускал на мястото, неочаквано се появил служител от Първо РПУ-Бургас. Полицаят пристигнал, след като по оперативен път служителите на реда получили информация за действащите измамници. Рамадан бил спипан с две торби в ръце, в едната държал накитите и парите на жената, а в другата – личните си вещи. Измамникът бил откаран в полицията, където се наложило да предаде плячката. Станало ясно, че прибрал част от златото и парите за себе си. Къде е скрил останалите – не съобщил, а и разследването така и не установило. Няма и информация за останалите участници във веригата. Нито пък той ли е лицето, представящо се като полковник Лазар Попов.

За извършеното от него престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години.Съдът обаче приема и смекчаващи вината обстоятелства-сравнително младата му възраст към момента на измамата, оказаното съдействие на разследващите, макар и след ареста му, както и изразеното от него… съжаление.

„Следва да бъде взето предвид обстоятелството, че подсъдимият при извършване на деянието е бил воден от мотива да спечели пари за издръжката си, тъй като към този момент не е бил трудово ангажиран“, посочват магистратите в мотивите към присъдата.