Апелативният специализиран наказателен съд отстрани от длъжност двама инспектори в Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас.

Служителите - Денка Н. и Димо Г са сред петимата, привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления на територията на Бургаска област. За ръководител на структурата по посочен досегашният шеф на Агенцията в Бургас д-р Георги Митев. Той бе задържан при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП на 27 август т.г. и бе пуснат на свобода с мярка за неотклонение парична гаранция от 30 000 лева.

Според разследващите: „Събраните доказателства сочат, че от началото на 2016 г., в качеството си на държавни служители и с цел получаване на подкупи, участниците системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти в Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в Областната дирекция.

Неизвършени и прекратени проверки в търговски обекти са установени в Бургас, курортен комплекс „Слънчев бряг“, Приморско, Созопол и Китен. В определени случаи директорът на ОДБХ-Бургас лично спирал текущи проверки, въздействайки на свои подчинени на място. Установено е също, че участниците в групата получавали между 400 и 900 лева от собственици на търговски обекти в Бургаско за изготвянето от посочен от тях човек на задължителната за всеки обект „Система за самоконтрол“.