Стюардеса на „Саутуест Еърлайнс“ съди двама пилоти защото имали камера, която предавала на живо от тоалетната в кабината си.

На 27 февруари 2017 година Рене Стейнакър била на борда на полет 1088 от Питсбър до Финикс. Машината вече била във въздуха от два часа и половина, когато тя била повикана в пилотската кабина, за да може един от пилотите да отиде до тоалетната. По правилника на „Саутуест Еърлайнс“ в кабината винаги трябва да има двама човека.

Капитан Тери Греъм се отправил към тоалетната, а Рене влязла в пилотската кабина. Вниманието й било привлечено от таблет, който предавал на живо. Тя видяла как Греъм влиза в тоалетната на самолета. Когато попитала втория пилот Раян Ръсел, защо има камери, той първоначално изглеждал паникьосан, а после отговорил, че „това било част от топ секретна програма за сигурност и такива камери имало във всички самолети 737-800 на „Саутуест Еърлайнс“. Той я помолил да не казва на никого за тях.

Рене направила снимка на таблета и го показала на останалите стюарди. Супервайзорът я помолил да не разгласява инцидента.

„Ако това се разчуе, никой няма повече да лети на самолетите ни“, казал й той. Но въпреки това Рене и няколко нейни колеги докладвали за случая на своите мениджъри. Те обаче се опитали да ги накарат да мълчат и да открият нещо, заради което да ги уволнят. В продължение на много кратък период от време, те били подложени на няколко теста за наркотици и алкохол.

И мъжът на Рене, Дейвид, който също работи като стюард за „Саутуест Еърлайнс“, бил подложен на постоянни тестове и тормоз. Затова двамата решили да повдигнат обвинение срещу авиокомпанията. По думите на техния адвокат, действията на пилотите не само нарушавали личното пространство на семейство Стейнакър, но и представлявали опасност за полета.

От „Саутуест Еърлайнс“ застават зад пилотите си и отричат те да са шпионирали хората, които отивали до тоалетна.Те са категорични, че компанията няма практика да поставя камери в тоалетните си.

След този случай Рене пропуснала няколко работни дни, тъй като се разболяла от стрес и притеснение, че някой може да я е гледал и дори записал, докато е била в тоалетната.