Бургаският апелативен съд отмени определението на Окръжния съд, с което на българин, издирван с Европейска заповед за арест за търговия с уиски -менте в Гърция, е наложена мярка за неотклонение подписка и постанови заподозреният Васил П. да бъде задържан.

Васил е осъден от съда в град Таки на 8 години затвор, затова че в съучастие в друг българин и грък, изготвяли фалшиви етикети.

Те били използвани на бутилки за уиски, означаващи, че продуктът произхожда от известни фирми за производство и търговия, което било лъжа. В бутилките се съдържала негодна за потребление течност. Като стока за свободна търговия, лицата целели да набавят облага в размер на 63 402 евро.

Това престъпление има аналог по българския Наказателен кодекс. В определението на Апелативния съд е посочено, че протестът на прокуратурата срещу мярката за неотклонение “подписка“ взета на 18 октомври от Окръжен съд – Бургас е основателен.

Налице са доказателства, от които може да се обоснове наличие на реална опасност лицето да се укрие или отклони от производството по разглеждане на тази заповед по искане на компетентните власти на Гърция. Постановеният съдебен акт е окончателен.