Върховният административен съд потвърди решението на първоинстанционния съд, че жалбата срещу промяната на Наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в институции, както и за тяхната реинтеграция, е неоснователна и не следва да се разглежда по същество.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

На 1 юли ВАС остави без разглеждане жалбата срещу Наредбата.


От ВАС посочват, че промените в Наредбата бяха приети от правителството на 2 май с цел да се подобрят мерките за подкрепа на родителите за реинтеграция на детето в семейството му и превенция на изоставянето.

Според промените дирекциите "Социално подпомагане" могат да предприемат действия за реинтеграция веднага след настаняване на детето извън семейството му именно с цел по-бързо връщане на детето в неговото биологично семейство. Съгласно предишния ред работата по реинтеграция започваше едва след подаване на заявление от родителите.


Според Върховния административен съд с промените в Наредбата се поставя акцент както върху подобряването на мерките за подкрепа на родителите с цел превенция на изоставянето, така и на подкрепата след настаняване на детето извън семейството.

Съдът счита, че мерките за предотвратяване изоставянето на деца и настаняването им в специализирани институции, както и мерките за реинтеграция на децата в семейството са по-ясно регламентирани. С промените се подобрява координацията между дирекцията "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето и дирекцията "Социално подпомагане" по местопребиваване на родителите, посочват още от ВАС.