Специализираният наказателен съд намали от 150 000 лв. на 30 000 лева размера на паричната гаранция, която прокуратурата наложи на шефа на БАБХ в Бургас д-р Георги Митев, съобщиха магистрати. В определението на магистратите дори се посочва, че прокуратурата се е „надскочила“. „Тази непрецизност е довела до надскачене на гаранционната функция на мярката за неотклонение и е доближило същото до осъществяване на предварителна санкция“, пише дословно в определението на съда. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

До този развой се стигна, след като в края на август след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОБ в регионалната служба на агенцията по храните в Бургас, д-р Митев бе обвинен, заедно с още четирима души, за участие в организирана престъпна група, събирала „такса спокойствие“. Тогава, за да обезпечи безпрепятственото протичане на разследването и явяването на обвиняемия органите на досъдебното производство, прокуратурата наложи на ветеринарният лекар рекордните 150 000 бона. Сумата шокира не само обвиняемите, но и техните защитници, който помниха, че дори за свободата на бизнесмена Бенчо Бенчев, сочен за ортак на Митьо Очите, специализираната прокуратура поиска 50 000 лева.

Д-р Митев обжалва размера на гаранцията в Специализирания наказателен съд и настоя за редуциране на размера. Няма как държавен служител със заплата от 1300 – 1400 лева да плати подобна гаранция. „Определеният размер на гаранцията не е съобразен с доказателствата по делото и имотното състояние на обвиняемия. Още по-малко със социално-икономическите условия за живот“, коментираха юристи.

Д-р Митев има десет дни, за да плати гаранцията.