55-годишният Кирил Атанасов, който след 14-годишен съвместен живот, на 8 май м.г. простреля с газов пистолет бившата си приятелка Лили в супермаркет в Свети Влас, а след това насочи оръжието срещу себе си, произведе изстрел и оцеля с рана в главата, получи условна присъда. Решението е на Районния съд в Несебър. То бе постановено, след като подсъдимият сключи споразумение с прокуратурата.

Срещу Атанасов бе повдигнато обвинение за опит за убийство, но по-късно то бе преквалифицирано в нанасяне на средна телесна повреда. Причината: „Назначената комплекса балистична и съдебно медицинска експертиза доказа, че с оръжие, което е газово и не е преработено, не може да бъде причинена смърт. Така че обвинението за опит за убийство отпадна след изготвянето на тази експертиза. Но пък през това време, поради бързината на полицията и прокуратурата, 6 месеца Кирил бе в ареста“, каза адвокат Стоян Иванов, който бе ангажиран със защитата на подсъдимия. Експертизата обори тезата на държавното обвинение, според която „Боеприпасите за газовия пистолет могат да доведат до смърт, ако са изстреляни от по-малко от метър.

Припомняме, че Атанасов бе задържан след като посред бял ден нахлу в магазина за хранителни стоки на ул. „Русалка“, в който бившата му приятелка работела, насочил срещу жената 9-милиметров сигнален пистолет, опрял оръжието в лявата част на главата й и дръпнал спусъка. След стрелбата жената бе с разкъсана мембрана на ушната мида и въпреки операцията слухът й е трайно увреден. Престъплението, е извършено с пряк умисъл, категорични са магистратите.

С решение на съда оръжието се конфискува в полза на държавата.