Да да се гарантира независимостта на магистратите, Обединените патриоти искат да се сложи край на възможността съсловните им организации да могат да се финансират и от чужди държави.



Съдебният състав на САС, ръководен именно от Калин Калпакчиев, пусна на свобода 6,5 години по-рано убиеца на Анрей Монов австралиеца Джок Полфрийман.

Още един освободен предсрочно заедно с Полфрийман

„Вече има и втори такъв случай. И отново видими са следите на БХК, на активисти, които системно се финансират зад граница. Затова ОП внасяме промяна, която смятаме, че ще повиши независимостта на българския съд“, коментира Искрен Веселинов.

Оказа се, че същия ден, в който Апелативният съд реши да пусне предсрочно Полфрийман, същият състав с председател Калин Калпакчиев е взел такова решение и за друг осъден за убийство.

През 2008 г. 22-годишният Радослав е бил намушкан смъртоносно след спор с колега. Осъденият за убийството му вече е на свобода, а до края на присъдата му оставали повече от 4 години.

Заради такива случаи ОП настоява професионалните организации на магистратите да се финансират само и единствено от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове, както и средства и фондове от програми на Европейския съюз.

„Да се забранява финансирането от чужди държави и други организации, извън тези, които са посочени. Така ще се гарантира независимостта на магистратите и да не се постановяват такива съдебни актове в угода на определена организация или чужда държава, а да са в името на народа“, обясни Християн Митев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов допълни, че предложението на патриотите е продиктувано не само заради предсрочното освобождаването на един брутален убиец като Полфрийман.

Според Симеонов този случай е свързан с една практика, на която трябва да се сложи край.

„В противен случай някоя сутрин може да се събудим и да установим, че някоя съдебна организация или НПО е финансирана от Северна Корея, от Камерун или от друга държава като Саудитска Арабия и по този начин да успява да прокарва едни по-меки решения в съдебната зала по отношение на представителите на тези държави или пък на представителите на исляма. Виждате абсурда на една такава практика, установила се в България“, коментира той.