До месец Специализирания наказателен съд трябва да насрочи дата за нов процес срещу Димитър Желязков-Очите и още 12 души, сред които и дъщеря му Станислава, подсъдими за участие в организирана престъпна група. Това съобщиха юристи пред Дарик Бургас. Делото бе разстартирано, след като по-рано Апелативният наказателен съд върна казуса обратно на прокуратурата за ремонт, а оттам пък скорострелно прецезираха фактите в обстоятелствената част и само две седмици по-късно внесоха нов обвинителен акт.

Магистратурата, според защитата на подсъдимите, е форсирала делото, след като през септември т.г. законовия 8-месечен срок, в който подсъдимите могат да бъдат задържани под стража, изтече. И, ако в съда не беше внесен годен обвинителен акт, арестантите трябваше да бъдат пуснати на свобода. „Законът не позволява и ден повече в килията без внесено дело. Затова и прокурорите натиснаха газта. Оказа се обаче, че новият обвинителен акт е същия като стария“, е позицията на защитата. Още на първото разпоредително заседание по делото, адвокатите ще поискат обвинителния акт отново да бъде върнат на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения.

Междувременно вчера неочаквано юристите оттеглиха от съда исканията си за изменения на мерките за неотклонение на подсъдимите и пускането им на свобода. А причините за това – материалите по делото да не циркулират из съдебните инстанции, а процесът да бъде насрочен възможно най-бързо.

Нова неприятна изненада получи и Митьо Очите, който вече 13 месеца е зад решетките. От срока, през който е бил задържан, магистратите да не прибавят седемте месеца, в които той бе в турски затвор до произнасянето по искането му за екстрадиция у нас.