Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасаванът му е готов от понеделник. „Билетът е купен, паспорт имам от понеделник”, разказа Полфрийман пред Нова телевизия.

Той има издадена забрана да напуска България. В същото време твърди, че има забрана и да влиза в страната. „Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната", обясни австралиецът.

Върховният касационен съд решава на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. До това се стигна, след като във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

За искането на главния прокурор Сотир Цацаров има две основания. Едно от тях е, че според прокуратурата има необходимост за отвод на двама от съдиите взели решението да пуснат Полфрийман 8 години преди изтичането на присъдата му. Причината е, че според държавното обвинение те са обвързани с Българския хелзински комитет, който преди години номинира Джок за наградата "Човек на годината".