„Очакваме да го освободят. Молим се, той е невинен. Измъчва се, горкичкият. Две години да лежиш невинен- това е срамота“- Това сподели днес майката на 17-годишния Иван Иванов-Донка, подсъдим за убийството на 17-годишната Никол през август 2017 г. Репортер на BurgasInfo се обърна към нея, за да разкаже тя за първо лице за очакванията си след последното заседание на Върховния касационен съд по случая и очакваното окончателно произнасяне на магистратите.

Иван в момента се намира в Поправителния дом за непълнолетни във Враца. Там учи в десети клас, тъй като останал една година, заради процеса, обясни майка му пред Дарик-Бургас. Чувствал се относително спокоен, залягал над уроците“, споделя Донка. И допълва: „Добре се грижат там за нето. Като го бият, докладвал на старшините и наказвали побойниците“.

При разглеждането на делото, на първите две съдебни инстанции – в Бургас, Иванов бе осъден на осем години затвор, а наказанието му бе смекчено, тъй като е непълнолетен. Сега адвокатът му настоява Върховния съд да отмени присъдата или да върне делото обратно за ново разглеждане, заради допуснати сериозни процесуални нарушения, сред тях-липсата на педагог и психолог сред съдебните заседатели, задължително, по думите му, изискване и непроизнасянето на магистратите по мярката за неотклонение на Иван.

Той, според адвоката му, е с лека степен на умствена изостаналост, а след първоначалните признания, към днешна дата отрича да е извършител на престъплението. „Разбира се, че не е той. Всички знаят, че е техен познат, а не Иван. Но видяха, че той е малко глупавичък и решиха да го набедят“, казва Донка.