Като подигравка, позор и грозно решение на българския съд оредели червената шефка Корнелия Нинова решението на Апелативния съд в София да освободи предсрочно убиеца на студента Андрей Монов австралиеца Джок Полфрийман.

Милен Михов от Обединените патриоти призна, че решението на съда трябва да се изпълнява, но цялото общество знае, че истината е против него.

"Чувствата ни са много остри и категорични, това решение го приемаме с изключителна болка и раздразнение, защото според нас той не се е поправил, той трябваше да изтърпи своето наказание в България, човек който по време на наказанието си правеше няколко опита за бягството от своята присъда - няколко искания да я излежи в Австралия, няколко поредни искания за предсрочно освобождаване, а и самата присъда беше прекалено снизходителна“, коментира той.

Вчера състав на Апелативния съд с председател Калин Калпакчиев реши, че той излиза на свобода, а днес се очаква да бъдат публикувани мотивите на магистратите.
"Това е подигравка с жертвите, с техните близки,с чувството за престъпност и възмездие", отсече Нинова.

Според нея този случай още повече налага бързото приемане на законовите поправки, с които да отпадне съкратеното съдебно производство и автоматичното намаляване на присъдените за извършителите на тежки престъпления.

Джок Полфрийман беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

Най-вероятно той ще прекрачи прага на затвора днес.

"Тричленен състав на Апелативен съд–София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева разгледа днес жалба срещу решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без уважение молба за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на свобода. В случая са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване. Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда", пише в прессъобщение на съда.

Полфрийман е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сбиване тогава с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.