Прокуратурата предаде на съд задържаните за рекордната контрабанда на цигари, открити в издълбани борови дъски в кораб на бургаското пристанище. Припомняме, че плавателният съд, плаващ под иберийски флаг, акостира в Бургас в началото на август, тази година. При проверката бяха открити повече от 230 000 кутии цигари, които органите оцениха на над 1 700 000 лева, внос от Русия.

Кирил К. и Стойко Ч. ще бъдат съдени за контрабанда, като максималното наказание, което могат да получат според буквата на закона е до 10 години затвор. Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 17 септември.
„Обвиняемите се познавали от години и били в близки приятелски отношения. Двамата решили да извършват официално внос на дървен материал от Руската федерация, който впоследствие да реализират на пазара в държави – членове на Европейския съюз, като по този начин прикриват реалния внос на стоки с търговски цели – цигари, които следвало да бъдат скрити в дървения материал. Кирил К. основал търговско дружество през месец септември 2017 г. След основаване на дружеството двамата обвиняеми решили, че ще извършват дейността си с това дружество. Кирил К. упълномощил Стойко Ч. да борави без ограничения със средствата на дружеството и да сключва всякакъв тип договори“, се посочва в официално на съобщение на прокуратурата.