„Дюните са унищожени и надали може да се възстановят в рамките на 10 живота?“ Това каза днес прокурор Ангел Георгиев на старта на процеса срещу бизнесмена Иван Нончев и помагача му Манол Пазвантов, които през януари т.г. влязоха с багер в къмпинг „Смокиня“ и сринаха със земята стотици квадратни метра пясъчни образувания. Причината – природните забележителности пречели на гледката към морето, която искал бизнесмена Нончев. „Не коментирам“- така Нончев отговори на журналистически въпрос дали сега, след заличаването на пясъчните хълмове, пред него се открива по-добра гледка.

Делото ще се гледа по реда на особените правила, а подсъдимите Иван Нончев и Манол Павзантов, ще бъдат освободени от наказателна отговорност и ще се разминат само с парични глоби, стана ясно по време на съдебното заседание. Причината- пясъчните дюни се оказаха безценни и на практика няма методика, по която експертите да остойностят причинените материални щети върху природата.

Защитата на Нончев-адвокат Станко Кралев настоя делото да бъде прекратено, а обвинителният акт да бъде върнат обратно за ремонт в прокуратурата, тъй като така изготвен, не давал никаква възможност на клиента му да разбере за какво е подведен под отговорност. "Обвинителният акт не отговаря на императивните разпоредби", подчерта юристът. И допълни: За нас остава дълбоко непонятно визираните в обвинението 90 кв м какво представляват- защитена територия,прилежаща територия или нещо друго". Съдия Катя Господинова отхвърли искането. "Предмет на настоящото дело е унищожени ли са дюните или не,а не да се изследва кой е собственик на терена", посочи тя. Все пак на подсъдимите бе дадена възможност да обжалват определението й пред Апелативния съд.