Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила 4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те са болници в различни градове на страната, лекари-специалисти от доболничната помощ и зъболекари.

Това съобщава държавното обвинение на сайта си. Проверката е всеобхватна, уточняват от там. Въпросните нарушения са установени при общо 1745 проверки, което означава, че на едно и също място са откривани повече от едно нарушения.

Най-често са плащани или доплашани дейности, за които заплаща НЗОК. На здравоосигурени масово се иска потребителска такса в случаи, в които тя не се заплащата. Установени са нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане, както и нарушения свързани с предписване на лекарства. Чести нарушения на условията и ред по програма "Детско здравеопазване" са констатирани в 12 области на страната. Това са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Стара Загора. В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица, а в някои конкретни случаи материалите от проверката са препращани за предприемане на действия по компетентност от други органи. В хода на проверката на Районната здравноосигурителна каса – Велико Търново е установено, че зъболекар, който работи по договор с НЗОК е отчитат дейности, които не е извършил, но те са му заплатени. Договорът му е прекратен, а преписката е изпратена в Районна прокуратура във Велико Търново. При проверката на РЗОК – Пазарджик е установено неправомерно взети такси за избор на лекар и лекарски екип при приети здравноосигурени пациенти, които са приети по спешност. Преписката е предоставена на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за предприемане на необходимите действия.

За констатираните нарушенията са наложени санкции за общо 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора". Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лева.