Мартин Трифонов направи пълни самопризнания в разпита му като обвиняемо лице. Това самопризнание е различно от това, което би могъл един подсъдим да направи пред съда, когато бъде внесен обвинителен акт. Това каза пред Нова говорителят на главния прокурор Румяна Арнаурдова по повод жестокото убийство на 7-годишната Кристин в село Сотиря. Основен обвиняем по случая е 21-годишният криминално проявен Мартин Трифонов.



"Използвал е камък за нанасяне на тежки наранявания по детето. Твърди, че е извършил тези действия под влиянието на алкохола. Това, разбира се, не оправдава лицето", заяви още говорителят на главния прокурор.

Тя беше категорична, че няма данни за ненавременна или неадекватна намеса на медицинския екип.

"Причината за смъртта на детето е тежка черепно-мозъчна травма с излив на мозъчно вещество, несъвместимо с живота", обясни Арнаудова.

Вчера стана ясно, че Мартин Трифонов е признал първо вината си на назначения му служебен адвокат. Защитникът обясни пред bTV, че става въпрос за смразяващи детайло за престъплението.

Мартин осъзнавал какво е направил и твърди, че съжалява за стореното. Изтъкнал, че първо пил ракия, после бира.

Всичко, което заподозреният е разказал, тепърва ще бъде проверено. За целта ще бъде проведен следствен експеримент на мястото на престъплението.

Според неговия служебния защитник в подобни случаи едва 70% от думите на задържаните за тежки престъпления могат да бъдат приети като истина и се потвърждават в хода на следствието.

Днес е ден на траур в община Сливен заради убийството на 7-годишното дете.

Припомняме, че в събота прокуратурата повдигна три обвинения на 21-годишния мъж – за убийство по особено жесток начин на непълнолетно лице, за изнасилване и за блудство.

По информация на наблюдаващия прокурор, днес прокуратурата очаква да получи по факс експертна справка от ДНК-специалисти от София. Те са присъствали на място в деня на убийството, като от първите изследвания на биологичните материали на местопроизшествието е изолиран ДНК-профил на Мартин Трифонов, предава БТА.

Съдът ще прецени в зависимост от състоянието на обвиняемия къде ще бъде разгледана мярката. Трифонов все още се намира в болница, където в събота бяха повдигнати обвинения.

Най-тежкото наказание за убийство е доживотен затвор без право на замяна, може да бъде доживотен затвор или 30 години затвор. Наказанието за изнасилване е от 15 до 20 години, за блудство - от 10 до 20 години.