Шофьор към полицаи: Дай да се оправим. Съдът: Затвор

img

Бургаският апелативен съд наложи ефективна присъда от 6 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и глоба от 1 000 лева на шофьор на товарен автомобил, подхвърлил 100 лева подкуп на полицаи. Подсъдимият Димитър К. бил спрян за проверка в Дюлево малко след полунощ на 18 ноември 2017 г. Мъжът не представил шофьорска книжка, а при извършената дистанционна проверка станало ясно, че свидетелството му за правоуправление било отнето. Шофьорът отказал да даде и проба за алкохол и упойващи вещества, а щом униформените му съобщили, че ще му съставят акт, той се приближил до служебния автомобил, отворил предната дясна врата и поставил върху ползвания от
полицейските служители таблет две банкноти от по 50 лв., с думите „Дай да се оправим“. Тогава МВР-служителите го задържали.
Димитър К. има няколко присъди за управление на автомобил след злоупотреба с алкохол. Санкциониран е седем пъти с влезли в сила наказателни постановления, срещу него са издадени четири заповеди за прилагане на принудителни административни мерки.А пред магистратите самият той признал, че при последния си арест, бил употребил алкохол.
„Макар полицаите да не са приели подкупа, в решението си апелативните съдии се позоват на съдебна практика на ВКС, според която „престъплението подкуп е довършено в момента на фактическото приемане на дара или другата имотна облага от лицето, за
което е дадена, независимо дали това е станало преди или след извършване на действието или бездействието по служба, заради което тя се дава“, посочват от пресслужбата на съда.
Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

НИКУЛДЕН 2019

Пламнал автобус край с.Маринка

Мъж скочи от 5-ти етаж на УМБАЛ Бургас