Постоянен арест за телефонните измамници, които бяха заловени след специализирана операция на полицията в Бургас поиска днес Районната прокуратура. Четирима от общо петимата задържани бяха доведени току-що под конвой в съда. Васил Тодоров, братята Илиян Илиев и Красимир Илиев, Бончо Недев и Тодор Дражев са обвинени за това, че в съучастие са измамили две възрастни жени, като МВР разполага с данни, че групата стои зад поне още три удара за общо над 60 хиляди лева.

Според полицията, групата направила солидна организация. Измамниците намирали домашните телефони на възрастните хора на случаен принцип, а след това се сдобивали и с мобилния, ако пенсионерите разполагат с такъв.

Извършвали измамите по класическата схема "Помощ на полиция при задържане на ало измамници". Престъпната дейност продължила от март до 20 юли, като при последните измами жертвите са жени на 77 и 92 години. В единия от случаите, благодарение на полицейските действия е предотвратено предаването на 2 000 лв., а във втория случай - 600 лв. са открити преди да бъдат изнесени към адрес, указан от мошениците.

Мулетата за конспирация наели два различни автомобила, с които се придвижили до Шумен, където била срещата им със самите измамници.

Мъжете от Ветово, които са братя и са с богато криминално минало, набират мулета през обяви за работа, публикувани във вестници или интернет. По този начин се свързват и с единия от бургазлиите, който впоследствие ангажира за мулета и двама свои познати. Любопитното е, че единия от тях е на 70 годишна възраст.