14 души са заболелите от Хепатит А в Каблешково. Това съобщи пред журналисти кметът на населеното място Елена Бояджиева. Повечето от заболелите са жители на ромската махала. Хепатит А, по-известен като болест на мръсните ръце, попада през устата до лигавицата на червата и достига клетките на черния дроб, където се размножава и предизвиква разрушение на клетките. Интензивността на разпространение зависи от добрата лична хигиена, подчертават експертите. Към момента не е ясно каква е причината за развитието на заболяването. Специалисти от Здравната инспекция са взели проби от градската чешма, по думите на Бояджиева, водата, която се пие там, не е причина за високата заболеваемост.


От Регионалната здравна инспекция в Бургас обаче твърдят друго - категоричен резултат от взетите в Каблешково проби все още няма. Според директора на РЗИ д-р Георги Паздеров, регистрираните случаи на Хепатит в града са 21 и то само за последните пет месеца.


„Взели сме проби, чакаме резултатите, така че на този етап не можем да кажем дали има отклонения в показателите на водата в Каблешково. През последната седмица са регистрирани два нови случая на болестта. Взели сме необходимите превантивни мерки", уточни шефът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров.