Рекордните 55 кг. хероин на стойност близо 2,5 млн. лв. по цени на съдопроизводството, бе открит при рутинна операция на бургаските полицаи в микробус с двойно дъно, обявиха на нарочен брифинг днес директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов и Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Служителите спрели микробуса на кръговото кръстовище на входа на Бургас на 30 юни, като им направило впечатление поведението на водача – 47-годишен неосъждан мъж от населено място в района на Търговище. Тествали го за употреба на наркотици, като констатирали, че шофира под влияние на метамфетамини. Извършен е оглед на превозното средство и в тайник са установени 110 пресовки с хероин с тегло 55 кг. 47-годишният мъж е задържан за срок от 72 часа, като му е повдигнато обвинение за притежание на голямо количество наркотично вещество и второ обвинение - за управление на МПС след употреба на наркотици. Внесено е и искане за постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, уточни още Окръжният прокурор на Бургас – Георги Чинев.

В брифинга участваха и зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова и наблюдаващият образуваното досъдебно производство окръжен прокурор Ангел Георгиев, които определиха взаимодействието между двете институции, като изключително добро. Именно това ще позволи и много бързо да се внесе искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение, която според прокуратурата трябва да е задържане под стража. Прокурор Георгиев заяви, че задържаният го грози присъда от 5 до 15 години и глоба до 100 000 лева по първото обвинение, а за второто – затвор до 5 години. Наказанието ще бъде групирано и ще бъде определено най-тежкото. По случая са назначени всички необходими експертизи и предстои определяне на точното количество и окончателната цена на наркотичното вещество, уточни още прокурор Ангел Георгиев.

Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов заяви, че задържаният мъж е на 47 години, неосъждан /реабилитиран след изтърпяна присъда/, от населено място в района на Търговище.

„Към момента все още няма яснота какъв е пътят на наркотика, задържан при рутинната полицейска операция в Бургас. За това и ще се въздържим от повече коментари”, заключи в края на брифинга старши комисар Калоянов.