Подсъдимият за убийството в Борсовата градина Йоан Матев е наръгал Георги Игнатов, за да му вземе джобните пари. Изборът на жертвата е станал напълно случайно. Това стана ясно от думите пред съда на криминалния психолог Мария Раданова, която е разпитвала по-малкия брат на Йоан - Марсел.
„Става въпрос за пари“, били буквалните думи на Марсел по повод трагичния инцидент от 2 юни 2015 г. Пред него батко му признал, че "видял някакво случайно момче, искал да му вземе парите и случайно го намушкал с нож". Случаят с убийството започна да се разплита, след като съученичка на Йоан - Стефания, се свързва във фейсбук с момче от кръга на убития Георги - Константин Малчев. На срещата със Стефания отиват освен Константин и Лора Крашевска - гаджето на убития тийнейджър. Именно показанията на по-малкия брат Матев обаче дават тласък на разследването и водят до задържането на Йоан, 18 месеца след престъплението, уточнява trafficnews.bg. След като направи признанията и дори разказа къде е хвърлен ножа от убийството, Марсел на старта на същинското дело в СГС отказа да дава показания срещу брат си. Той не е разпитван пред съдия по-рано, и така показанията му "увисват" от процесуална гледна точка. По намерения нож пък не бяха открити дактилоскопски или следи от ДНК след дългия престой в шахтата. По време на днешното заседание на съда Раданова бе нападана от защитата, че като служител на МВР е участвала в нерегламентирана дейност, че не разбира законите, а най-накрая - и че лъже.

Адвокатката на Матев Стоянка Тодорова-Маркова и майка му (която също е защитник) я питаха включително неща като - кой й е осигурил снимката на "бягащото момче" в Борисовата градина, с която МВР издирваше по цялата страна информация и дори я праща в чужбина за подобряване. Раданова разказа пред съда, че е водила т. нар. следтестова беседа с Марсел в рамките на полиграфското изследване. То се състои от предтестова беседа, тест с уреда полиграф и - ако резултатите са в дадена насока за съпричастност към престъпление - какъвто бил случаят - се води беседа след теста. Именно тогава Марсел й разказал, че по обяд с брат си били на тренировки, но той излязъл да се разходи. После му споделил, "че е направил някаква глупост... че е намушкал някакво момче в Борисовата градина... че момчето е било случайно." После му признал къде е ножът в най-близката шахта, която е била до пейката. Малкият брат казал още откъде са купили ножа - от случаен човек от ромски произход година по-рано, докато разхождали кучето в Кокаляне. Освен това в отречените вече показания на Марсел, той описва с детайли намереното хладно оръжие - острие около 12-13 см, пластмасова дръжка. Както и разказал, че Йоан след случая се явил с други дрехи - онези бил хвърлил в района на мол "България". Психоложката питала по-малкия брат, показвайки му популярната снимка: това той ли е или Йоан. "След кратък размисъл каза, че е брат му... И в коридора ми казаха, че Марсел иска да се върна обратно в стаята и иска да ми разкаже още неща. И аз се върнах и той ми каза и други неща вече", каза днес психоложката, чиито разговор с непълнолетния ученик продължил над 2 часа. На днешното заседание майката на Йоан Сребра Матева поиска отвод на двамата прокурори, след като на миналото съдебно заседание синът й направи същото. Съдът не го уважи. По-късно през деня защитата отново ще иска и освобождаване на Матев от ареста, където той пребивава неизменно от февруари 2017 г. Преди минути пък стана ясно, че Софийският градски съд оставя за постоянно в ареста Йоан Матев, обвинен за убийство в Борисовата градина.