Ученикът от Пловдив, обвинен в тероризъм, остава на свобода. Решението е на Апелативният спецсъд, който е потвърдил мярката за неотклонение на 16-годишното момче - под надзор на инспектор от Педагогическа стая.
Заседанието мина при закрити врати.
От прокуратурата казаха, че магистратите приели, че има обосновано предположение ученикът да е виновен за повдигнатите му обвинения в тероризъм.

Съдиите обаче са преценили, че момчето не трябва да бъде изолирано, а да остане в естествена среда и да ходи на училище, съобщи "24 часа".

В съдебната зала то е заявило, че осъзнава вината си, каза прокурор Сийка Милева.

По-рано тя увери, че Специализираната прокуратура разполага със сериозна комуникация между ученика и вербовчика от "Ислямска държава", от която ставало ясно, че 16-годишният е подготвял терористичен акт в България.

Прокуратурата поиска да изолират ученика, обвинен в тероризъм.

Прокурорката обясни, че мнението на обвинението, че детето е жертва на радикализация остава валидно.

"От друга страна обаче стоят интересите на българските граждани. Намерени са взривни вещества и устройства в дома на обвиняемия несъпоставими с нито един казус от новата история на България", каза Милева и уточни, че родителите на момчето не са знаели какво има на тавана в дома им.

Прокурорката подчерта, че родителите са помогнали на разследващите за случая, като отбеляза обаче, че първоначалната информация, че детето им има общо с "Ислямска държава" не е дошла от тях, а от друг човек.

Милева обяви, че прокуратурата разполага с доказателства - видеоклипове, които момчето е изпращало на вербовчика как приготвя взривни вещества за бомби.