За 55 гр марихуана: 3 месеца затвор за инвалид. Той: Наркотикът е моята вода

img

3 месеца затвор ефективно получи 44-годишният Васил Тончовски от Сливен - пенсионер по болест, който преживява с пенсия от 223 лв, 100 от които дава за памрепси и има сто процента инвалидност. С решение на Районния съд в Бургас той бе признат за виновен за незаконно притежание на 55 гр марихуана.  Васил е засечен при специализирана акция на МВР в местността "Червенка" в Черноморец. При проверката в караваната му, доброволно предал на полицаите 55 гр марихуана, която по думите му преработвал в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа преди десет години.
Съдът отхвърли тезата на защитата, че марихуаната е използвана за медицински цели, за да не агонизира Васил от болка и прие аргументите на държавното обвинение.

Това е  хипотеза, която не може да намери законов облик, контрира председателят на Районната прокуратура Иван Кирков. И допълни: "Не искам да поставям под съмнение психологическото и физическо състояние на подсъдимия, отнасям се с разбиране. Но и според заключението на експертите, употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания". Според държавното обвинение е възможно, "наркотикът да му е помогнал да приеме социалния си статус, но и евентуално да преодолее емоционалните си дефицити", но не и да подобри състоянието му.  Прокуратурата извади и справка, според която медицинската марихуана се използвала при лечение на глаукома, онкологични заболявания и увеличен апетит- диагнози, в които подсъдимият нямал. Прокурор Кирков посочи, че Тончовски можел и "да живее като нормален член на обществото,  като използва конвенкионални медикаменти".

Поддържащо взимам марихуана всеки ден. Заместителят й е смърт, каза Васил Тончовски в съда.

След злополуката той напълно неподвижен, претърпява многобройни операции, дори се разболява от хепатит С и според твърденията му, това го кара да търси други алтернативи за лечение и сега поддържащо взима марихуана всеки ден.

„Марихуаната е моята вода. Заместителят й е нейтана смърт“, твърди подсъдимият.

"Васил не употребява марихуана в общоприетия и укорим от законодателя начин, а като единствено негово спасение. И не пречи на никой. В крайна сметка, сега не го боли, той спи нормално, участва в гражданския оборот. Дали това е плацебо ефект или е реален резултат от употребата на марихуана, могат да кажат специалистите извън България. Но реалният резултат е, че от човек, който се чувства като жив труп, сега дори работи", подчерта адвокатът му Радослав Николов. От магистратурата считат, че състоянието на подсъдимият не е пречка той да изтърпява ефективно наказание и при необходимост да му бъде осигурена адекватна медицинска помощ. Психиатричната експертиза стига и по-далеч. В нея се твърди дори, че затворът може да му помогне постепенно да промени личностните си нагласи и светоусещането си.
 
Случаят не е прецедент в страната ни. Но поради консервативното отношение на законодателя у нас, десетки други в състоянието на Васил са принудени да пристъпват закона. А за всички тях - затворът не е наказание, а мъчение и агония, казва адвокат Николов. 

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

1 коментар

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

1 Коментар

  •  
    Анонимен
    2019-06-10 22:41:17

    Бонус 1200 евро!Влез и го вземи сега https://bit.ly/2HKWzdH

Най-новото

Актуални теми

Рухнала сграда на улица „Кавала” в Бургас

Трагедия край Синеморец

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив