Срокът за разследване на случая с либийския танкер ”БАДР” е удължен до 13-и юли. Плавателният съд вече година и половина е задържан на бургаското пристанище.

Пет месеца след като беше образувано досъдебно производство все още няма повдигнати обвинения срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който е разследван за превишаване на права, съобщи БНР.


Заради публичната продажба на танкера на българска частна компания либийската държава обвини България в пиратство. По случая са разпитани свидетели и длъжностни лица, изготвена е и техническата експертиза, която трябваше да установи каква е пазарната цена на танкера, станал предмет на съдебните спорове. Въпреки това, срокът на разследването е удължен, като от Окръжната прокуратура посочват, че предстои провеждането на други процесуални действия.


До момента няма повдигнати обвинения нито на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, извършил публичната продажба на танкера, нито срещу длъжностните лица, под чийто контрол беше сменен либийския флаг и екипажа на танкера. Още при старта на разследването Тотко Колев самоуверено коментира, че не е нарушил закона:

"Не виждам никакви нарушения, даже тя (продажбата) нито е отменена, нито в момента има акт, който да отменя продажбата".

Преди месец с решение на Окръжния съд в Бургас беше отменена заповедта за продажбата на либийския танкер, но действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев се разследват по друг съдебен ред.


Година и половина след ареста на плавателния съд все още не е ясно каква ще бъде неговата съдба.