Делото в спецсъда срещу Димитър Желязков - Очите и още 12 души не успя да започне и беше отложено, тъй като един от подсъдимите - Юмер Мехмед, е в неизвестност, стана ясно на заседанието във вторник. Съдът конфискува паричната гаранция от 1000 лв. на Мехмед и го обяви за издирване. Делото ще продължи на 14 юни, съобщава Нова.

Съдът прие, че има опасност Желязков да се укрие и да извърши ново престъпление и прецени, че той трябва да остане в ареста.

Прокурорите по делото Евгения Станкова, Емил Галипонов и Калин Близнаков отказаха да потвърдят дали ги охранява цивилна въоръжена охрана. Близнаков не коментира дали се чувства заплашен, защото това било класифицирана информация. Те отбелязаха, че всички дела, по които работят, са с голям обществен интерес.

Адвокат Иво Найденов пък заяви, че се прави опит да се внуши, че клиентите му отправят заплахи срещу представителите на държавното обвинение. Според защитника такива нямало.

Малко след като делото приключи пък стана ясно, че полицията е претърсила болничното крило на Софийския затвор, където лежат именно Митьо Очите и друг известен бизнесмен с обвинение - Миню Стайков.

В реанимацията, където са настанени двамата са намерени и иззети над 50 диска, карта за цифрова телевизия и един разтегателен колан, съобщава bTV.

По време на обиска у Желязков е намерен и мобилен телефон, като той го извадил от колана на кръста си и го ударил в земята.

Сред личните му вещи пък са намерени редица лекарства, в това число и добавка за сън. Само 8 от тях му били изписани от медицинско лице.

Спалното помещение пък било пълно с десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, големи количества пакетирани захарни изделия, колбаси, плодове, олио и други продукти.

В друго помещение, в което е бил Янко Ваташки са открити телефон, машинка за подстригване, 3 вентилатора, кафемелачка и слушалки.