Възрастна семейна двойка от Германия, затваряла буркани с марихуана в несебърското село Тънково, отнесе условна присъда от Районния съд в Несебър. Хайди и съпругът й Хайнц бяха изправени пред Темида по обвинението за притежание на високорискови наркотични вещества. Двамата, твърдят разследващи, превърнали двора на къщата си в селото в ферма за марихуана. Съпрузите толкова добре се грижили за посевите, че растенията се извисявали на над 2 метра. Реколтата пък събирали в пластмасови касетки и кутии, а после запечатвали в буркани.

Фермата била открита от полицията на 18 септември 2017 г. Растенията били изтръгнати, скътаната марихуана за близо 1 000 лева-унищожена, а пенсионерите предадени на съд.

Пред разследващите чужденците обяснили, че пушили тревата като обезболяващо. Възрастните хора били инвалиди, а марихуаната намалявала болките им. Казали, че в Германия имали специален документ за употреба на канабис за медицински цели и нямали представа, че по родните географски ширини, той не важи.

Хайди и Хайнц се признаха за виновни, сключиха споразумение с прокуратурата и получиха съответно 3 и 6 месеца месеца условно лишаване от свобода с три години изпитателен срок.