Смекчено наказание за 28-годишния Теньо Енчев, който на 16 юни м.г. преби приятелката си Ивета пред дома на детето им, поиска служебния адвокат на подсъдимия. Процесът за убийството на младата жена се разгледа днес в Бургаския апелативен съд, след като защитата на задържания обжалва наложената му присъда от 25 г. затвор с редукция и пледира за преквалификация на обвинението от умишлено убийство в престъпление, извършено по непредпазливост.

Припомняме, че на първа инстанция Теньо бе признат за винован затова, че в дома си в Айтос умъртвил Ивета по особено жесток и мъчителен начин. Жената била зверски ритана в корема, а юмруците на приятеля ѝ Теньо направили мозъка й буквално на пихтия. Непосредствената причина за смъртта е тежък мозъчен оток, но тя била с комбинирани травми по цялото тяло, със счупен нос, обезобразено от побоя лице. А съдебни медици разказват, че трупът на младата жена е бил обезкървен - кръвта е изтичала, докато биячът се е суетял около мъртвата.

Съдът днес остави без уважение искането на защитата за назначаване на две нови експертизи - съдебномедицинска експертиза и комплексна съдебнопсихиатрична и психологическа експертиза с мотива, че не са налице основанията за тях, тъй като вещите лица са дали отговори на всички въпроси свързани с причината за смъртта на Ивета и са коментирали данните за употребата на наркотици от страна на подсъдимия- а именно, че по време на престъплението подсъдимият е бил пиян и дрогиран.

„Жертвата е изживяла ужаса на неминуемата си смърт и то продължително време“, подчерта държавният обвинител. Той определи подсъдимия като „свирепа личност“ и посочи, че според свидетелските показания и данните по делото е категорично ясно, че жената е била обект на ежедневен тормоз. Причината за смъртта й е категорично доказана и е следствие на масирания и жесток побой, което говори за пряк умисъл в действията на мъжа. „Паднала е на пода, но той не е спрял. Знаел е, че ще настъпи смъртта й и се е отнесъл с безразличие“, подчерта прокурорът и допълни, че наказанието е правилно и съобразено с тежестта на извършеното престъпление.

До месец съдът ще произнесе решението си.