Майка от град Стрелча бе осъдена условно за това, че по непредпазливост е причинила смъртта на 12-годишната си дъщеря от неизправен разклонител.Информацията съобщава Монитор.

Според обвинителния акт трагедията е станала точно преди година, в дома им на ул.“Трети март“ в средногорския град. Детето включило в контакта разклонител с три гнезда, но уредът не бил изправен и токът, протичащ по него, го убило на място.

Пазарджишкият Окръжен съд постанови 2 години условно лишаване от свобода при 3-годишен изпитателен срок, както и подсъдимата родителка да плати 737 лв. разноски по делото. Използването на електроуреда задължително трябва да става при спазване на изискванията за безопасност и изолиране на жиците от квалифициран електротехник, гласи законът.

Майката, която е с начално образование, няма право да упражнява подобна дейност, а специална наредба предвижда лицата, които боравят с такава техника или я поддържат, да преминат инструктаж. Майката била много съсипана след трагедията с детето й и още не се е възстановила от изживения шок, споделят нейни близки.

Тя е неомъжена и безработна и няма откъде да намери пари, за да плати направените разноски по делото. Присъдата е неокончателна и може да бъде обжалвана пред пловдивския Апелативен съд.