Съвестта ми е спокойна и няма да поема чужд грях и вина за тази трагична смърт, заяви пред bTV лидерът на ДОСТ по отношение на трагичната катастрофа с негово участие, при която загина 6-месечно бебе.

Местан обясни, че е платил 10 хил. лв. парична гаранция само за да не давал основание на прокуратурата да продуцира тенденциозни новини. Той добави, че може да пътува извън страната и мерките на съда са отменени.

"Оказах пълно съдействие на полицията и притесненията, че бих се укрил са излишни, защото се укрива виновен човек, а аз не съм виновен за тази катастрофа", заяви Лидерът на ДОСТ.

Местан посочи, че обвинението на прокуратурата не било придружено от доказателства, че е извършил нарушение по Закона за движение по пътищата.

Относно твърдението на говорителя на главния прокурор Румяна Аранаудова, че има един акт и 13 фиша – не е вярно.

"Аз заявявам, че ако това, което тя казва е вярно – аз никога няма да си поискам книжката обратно. Ако това се окаже лъжа, тя трябва да понесе отговорност пред прокуратурата и българския съд”, заяви Местан и показа издадените от КАТ фишове.

В перода 2013 – 2019 г., когато са посочени неговите нарушения, Местан не е управлявал лично автомобил, защото като лидер на ДПС, той се е придвижвал с автомобили на НСО. Той каза още, че глобите са издадени на кола на ДПС, която се е управлявала от настоящия лидер на партията Мустафа Карадайъ или негов шофьор.

"Когато една прокуратура приписва нарушения на председателя на ДПС, на председателя на ДОСТ, вече е в режим на изпълнение на откровена политическа поръчка. Това преминава всякакви граници“, каза Местан и добави, че колите са били собственост на ДПС преди самият той да стане председател и не били негова собственост.

Според лидера на ДОСТ, обвиненията са свързани с предстоящия вот за Европейски парламент и силната листа на неговата партията.

Относно самия инцидент Местан категорично заяви, че е спрял на стоп, а насрещната кола с висока скорост е навлязла в неговото платно.

„Аз не съм удрял кола. Бях ударен в моето платно“ твърди Местан.

Въпреки шока от катастрофата лидерът на ДОСТ отишъл до другата кола, опитал се да помогне на пострадалите пътници и да се обади на Спешна помощ, но спрелите около местопроизшествието шофьори го изпреварили, а той самият не можел да направи много преди да отведат пострадалите към болница.