Става въпрос за полицейски действия, които се провеждаха основно във вчерашния ден. разследвахме престъпно сдружени, чиято основна „търговска дейност“ е извършване на злоупотреби с фондове на ЕС. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната акция, която се проведе в няколко града на страната. „Към днешния ден имаме обвинени 8 лица – всички те са участвали в това „престъпно сдружение“.
Става въпрос за програмите, касаещи развитие на селските райони и конверсия на лозя, а не за млад фермер“, уточни той. „Категорично искам да кажа, че става въпрос за различно досъдебно производство от това за Миню Стайков“, поясни Гешев.
По тези две програми има отпуснати средства, разпоредител на парите е ДФЗ. 11 милиона и половина лева са поискани и одобрени тези пари от Държавен фон „Земеделие“ (ДФЗ). За щастие тези пари не са платени до момента, след намеса ни. По втората програма за лозята са поискани 7 милиона лева, а са получени малко над пет милиона, но в резултат на комуникацията ни с ДФЗ не са платени останали.

Искам да обясня – максималния лимит за целия програмен период е 5 милиона, а тук говорим за 20 милиона и затова е направена тази престъпна схема, за да се заобиколят законово установените лимити“, допълни зам.-главният прокурор. „Всички в тези дружества са роднини, свързани помежду си и т.н. Може да кажем, че всички са роднини или приближени лица около така да кажем бизнес империята „Карнобат“. Екип от прокурори ще прецени какви и кога мерки за неотклонение ще бъдат взети към обвиняемите“, каза Гешев.
По думите му освен Стайков има и други две знакови лица, които са свързани с разследването, но те са извън страната. „Знам, че има и дама, която има някакви здравословни проблеми и сега е в Турция, но и тя ще бъде привлечена. Както виждате прибираме обвиняеми от целия свят - нямаме пречки, европейските ни партньори ни помагат. Така щеше да се случи и с Цветан Василев, ако се намираше в страна от Европейския съюз (ЕС)“, категоричен бе Иван Гешев.