На 27 години, с основно образование, учил до 10-и клас, осъждан 8 пъти за телефонни измами и веднъж за взломна кражба, при която отмъкнал цветни метали. Това е профилът на организатора на разбитата банда телефонни измамници Борислав Димитров-Бобито от горнооряховския кв. “Гарата”.

Въпреки че никога не се е занимавал с бизнес и не е работил по трудов договор, Бобито демонстрира лукс, на който би завидял и столичен олигарх от кварталите в полите на Витоша. Семейният палат в кв. “Гарата” е оборудван с барбекюта, детски площадки, позлатени орнаменти и мощни автомобили.

От къщата разследващите иззеха лимузина “Мерцедес” и джип “Ауди”, ползвани от него, жена му и баща му Георги, който също е важна част от схемата на телефонните измами, пише "24 часа".

Младият мъж е в бизнеса от дете. Според данни на МВР лъже пенсионери още от 15-годишен. Току-що навършил 16, на 10 септември 2007-а е арестуван за първи път заради телефонна измама на пенсионер от Русе. Тогава малкият Борислав е само муле в схема на друг ромски клан.

Заради крехката му възраст и чистото тогава съдебно минало сключва споразумение с прокуратура и е наказан само с пробация. При първия арест признава и за друга измама - на възрастен мъж от Горна Оряховица. За това получава 6 месеца условно.

Това обаче не спира криминалната му кариера на телефонен измамник. През ноември 2008 година отново е арестуван за телефонни измами във Варна. Тогава заедно с баща си Георги и още 4-има души успяват да измамят няколко варненки по схемата, която действа тогава. Представят се за полицаи, които твърдят, че синът на жертвата е блъснал дете и трябва да се плати, за да бъде пуснат от ареста.

Още тогава Борислав Димитров, макар и непълнолетен, успешно влиза в ролята на полицай, адвокат и лекар, който убеждава жертвите да дават пари. В един от случаите дори заблуждава старица, че е собственият ѝ син.

“Майко, убих детенце. Детето е починало в болницата”, казва в слушалката артистичният юноша. Синът на жената дори не бил шофьор, но тя повярвала. След това с нея се свързал “адвокат”, който отново бил Бобито. Докато лъжел пенсионерите, намирал и мулета, които да вземат парите от тях и да ги донесат до Велико Търново. По това време бащата на Борислав има магазин. При акция на полицията в него са намерени и сим картите, които ало измамниците са ползвали, за да набират номерата на жертвите от Варна.

Този път Борислав влиза в поправителния дом “Бойчиновци”, защото още е непълнолетен. Заради престоя в заведението за деца бандити завършва 10-и клас. Освободен е в края на 2009 г., вече пълнолетен.

Освен телефонни измами върши и други престъпления. През 2011 г. заедно със свой приятел влизат в склад на фирма в Горна Оряховица и отмъква бобинажни проводници, кабели и цветни метали за над 3 хил. лв. Криминалистите бързо го залавят и го вкарват в ареста.

Така през април 2012-а влиза в затвора в Ловеч като рецидивист. Пуснат е предсрочно през януари 2013 г. Веднага върши нова телефонна измама, този път в Смолян, отново е спипан и е настанен в затвора в Пловдив за 9 месеца след споразумение. Пускат го през април 2014 г. и той отново се прибира в родния дом в Горна Оряховица.

И третият престой в затвора не успява да превъзпита Бобито. Той отново се залавя с телефонни измами, вече в собствена организация, която командва.

Ударите му стават все по-големи. На 8 септември Бобито отново е арестуван, след като успява да оргатнизира удар за 600 хил. лв., отмъкнати от жена в Първомай.

През март 2015 г. склададжията Албенко Методиев публикува обява в интернет, че си търси работа. С него се свързва Бобито. Звъни от румънска симкарта и му предлага да изкара малко пари. Казва му да тръгне за Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги достави до град Велико Търново. Същия ден малко преди обяд бизнесменът Ангел Янков посетил баба си Елена в същия град. Тръгва си и телефонът на жената звъннал.

“Доктор Николов” й казал, че внукът й е катастрофирал, трябва да бъде опериран по спешност - единия му крак го няма, другият може да бъде спасен с поставяне на пирони, един от които струва 20-30 хиляди лева, а са нужни и скоби за гръбначния стълб. Доктор Николов е Борислав Димитров от Горна Оряховица. Елена повярвала, защото съпругът й загинал в катастрофа. Казала, че има само 500 лв., но мнимият доктор я убедил да събере каквото може от съседи, посъветвал я да не говори с никого защо са й парите. Разказал, че този, който е ударил внука й, е избягал и полицията го търси. Настоявал жената да не сваля от ухото си телефонната слушалка.

Тогава баба Елена споделя, че в дома й има каса, която е на фирмата на внука й, но не знае какво има вътре. Тогава докторът изпраща Албенко да отиде и да разбие касата, за да вземе парите. Възрастнат ажена го чакала с тесла и чук, за да успее да разбие касата. След като Албенко не успял, му дала пари да купи ъглошлайф. Тогава той успял. През цялото време Бобито му казвал какво да прави п телефона. След като отмъкнал плячката - близо 600 хил. лв., потеглил с колата си към Севлиево, където трябвало да даде парите на хора, изпратени от Борислав Димитров. Там са заловени от криминалисти, защото жената вече се била оплакала в полицията.

Присъдата на Бобито от 5 г. затвор е признесена през 2017 г., но е отменена от втората инстанция и той отново се оказва на свобода. През 2018 г., докато делото му тече на първа инстанция, следват още няколко удара на Бобито - Жасмин Куртева от София дава 420 хил. лв., а семейство от столицата е измамено с 520 хил. лв.