Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, обвиняем заради тежката катастрофа в Кърджалийско, при която в неделя загина 6-месечно бебе, е с наложена парична гаранция от 10 000 лева, съобщават от Окръжна прокуратура-Кърджали.

Днес, с постановление на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Кърджали по отношение на Местан е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Мярката за неотклонение е взета като е съобразена с обществената опасност на престъплението, с доказателствата срещу обвиняемия и с имущественото му положение, за което са събрани доказателства.

Вчера думите на говорителката на Главна прокуратура бяха следните:

Румяна Арнаудова посочи, че прокуратурата счита, че лицето не може да остане без такава мярка за неотклонение. „Прокуратурата предостави доказателства, но явно те не са били достатъчни. За 24 часа няма как да съберем всичко. Само автомобилът, с който се е движил Местан, според вас колко струва“, коментира Арнаудова и посочи, че е възможно да бъде поискана същата мярка. „Може би най-късно в понеделник ще има резултат“, обясни тя.

Прокуратурата не може да не е знаела какви доказателства се изискват, за да бъде наложена мярката парична гаранция. Така че те не са си свършили работата. И сега, когато стана ясно, че обществеността е силно разгневена от двойния аршин на прокуратурата, изведнъж започват отново да действат. А нещата са ясни. Само колата на Местан струва стотици хиляди лева, коментираха юристи.
Днес в Бургас Арнаудова бързо съкрати срока за гледане на мярката.

По-малко от 18 часа по-късно, изведнъж нещата се промениха и под натиска на социалните мрежи, набързо бе установено имотното състояние на лидера на ДОСТ и гаранцията върната в същия размер.