Филчев дава на съд Костов за плагиатство

img

Екс главният прокурор Никола Филчев ще съди за плагиатство Иван Костов заради части от новата му книга „Свидетелства за прехода“, които според бившият обвинител № 1 са откраднати от негови научни трудове. Това заявява самият Филчев в интервю за „Блиц“.

„За престъплението плагиатство законът предвижда две години лишаване от свобода (чл. 173 НК). Като имам предвид на какво равнище е правосъзнанието на Костов, възможно е той изобщо да не съзнава, че кражбата на чуждо произведение е престъпление“, категоричен е бившият главен прокурор и допълва, че „две години не са много време - ще минат като един ден. Костов ще си ги излежи и ще излезе по-възмъжал от затвора“. Иначе Филчев коментира и твърденията на Командира, че екс обвинител №1 е преписал от него, като за доказателство Костов посочи свое изказване от 1997 г. пред Народното събрание и дори разпрати стенограма до медиите.

„Кой от кого преписва е технически въпрос и лесно може да се установи в съда. Костов твърди, че направил изказване пред Народното събрание в края на 1997 г. и от него аз съм преписал. На това се вика тепегьозлък. Моите публикации относно престъпността на прехода и наказателното законодателство са преди неговото изказване по време. Имам 15 публикации по тази тема, от които три на немски език. Те са част от международно изследване, в което участват всички европейски държави“, заявява още бившият главен прокурор. Той разказва още, че трудовете му са попаднали в ръцете на Костов по времето, когато е бил част от екипа на Правосъдното министерство.

„През 1997 г. бях зам.-министър на правосъдието и министърът Васил Гоцев ми поиска някакви материали за престъпността на прехода. Дадох му ксерокопия от моите статии. След време Гоцев ми каза „Ваньо много ги хареса. Имаш ли още”. И в крайна сметка Костов прочете моята статия от трибуната на Народното събрание като някакъв много ценен доклад за състоянието на престъпността и за нужните законодателни мерки. Истински цирк. Нека да знаят хората, как Костов управлява държавата. Вместо да предложи управленски решения на парламента относно престъпността, министър-председателят чете асистентски статии от списанията. При среща казах ясно на Костов: „Това са мои статии. Не е редно да се четат в парламента. Още повече от чуждо име”. Той отвърна „ Радвай се, че твоя статия стана част от моето изказване”. Преглътнах – все пак става дума за устно изказване, където ораторът може и да не цитира, откъде е заимствал чуждите мисли. Но днес – 22 години по-късно той включи мои публикации в неговите мемоари и ги представя като свои. Това е писано слово“, допълва Филчев.

 

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Цанко Цанков се бори за рекорд - преплуване на Бургаския залив

БАЛОВЕ 2019

Мащабно издирване, 2-годишно дете изчезна в Равнец