Екс главният прокурор Никола Филчев ще съди за плагиатство Иван Костов заради части от новата му книга „Свидетелства за прехода“, които според бившият обвинител № 1 са откраднати от негови научни трудове. Това заявява самият Филчев в интервю за „Блиц“.

„За престъплението плагиатство законът предвижда две години лишаване от свобода (чл. 173 НК). Като имам предвид на какво равнище е правосъзнанието на Костов, възможно е той изобщо да не съзнава, че кражбата на чуждо произведение е престъпление“, категоричен е бившият главен прокурор и допълва, че „две години не са много време - ще минат като един ден. Костов ще си ги излежи и ще излезе по-възмъжал от затвора“. Иначе Филчев коментира и твърденията на Командира, че екс обвинител №1 е преписал от него, като за доказателство Костов посочи свое изказване от 1997 г. пред Народното събрание и дори разпрати стенограма до медиите.

„Кой от кого преписва е технически въпрос и лесно може да се установи в съда. Костов твърди, че направил изказване пред Народното събрание в края на 1997 г. и от него аз съм преписал. На това се вика тепегьозлък. Моите публикации относно престъпността на прехода и наказателното законодателство са преди неговото изказване по време. Имам 15 публикации по тази тема, от които три на немски език. Те са част от международно изследване, в което участват всички европейски държави“, заявява още бившият главен прокурор. Той разказва още, че трудовете му са попаднали в ръцете на Костов по времето, когато е бил част от екипа на Правосъдното министерство.

„През 1997 г. бях зам.-министър на правосъдието и министърът Васил Гоцев ми поиска някакви материали за престъпността на прехода. Дадох му ксерокопия от моите статии. След време Гоцев ми каза „Ваньо много ги хареса. Имаш ли още”. И в крайна сметка Костов прочете моята статия от трибуната на Народното събрание като някакъв много ценен доклад за състоянието на престъпността и за нужните законодателни мерки. Истински цирк. Нека да знаят хората, как Костов управлява държавата. Вместо да предложи управленски решения на парламента относно престъпността, министър-председателят чете асистентски статии от списанията. При среща казах ясно на Костов: „Това са мои статии. Не е редно да се четат в парламента. Още повече от чуждо име”. Той отвърна „ Радвай се, че твоя статия стана част от моето изказване”. Преглътнах – все пак става дума за устно изказване, където ораторът може и да не цитира, откъде е заимствал чуждите мисли. Но днес – 22 години по-късно той включи мои публикации в неговите мемоари и ги представя като свои. Това е писано слово“, допълва Филчев.