Сливенският свещеник отец Евгений Янакиев е внесъл жалба в Комисията за защита от дискриминация, съобщава dir.bg.

Поводът за жалбата му е отказ синът му да бъде допуснат в детска градина заради липса на задължителни имунизации, каза неговата адвокатка Детелинка Ангелова.

Отец Янакиев настоява за промяна на законодателството така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни.

Според него сегашният закон за здравето лишават родителите от правото им да откажзат ваксинации и противоречат на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за основни права на Европейския съюз.

"Детето ми е дискриминирано - то иска да е в градина, да се запознава с други деца. Законът не позволява това, но той позволява на други деца, които по медицински причини нямат имунизации, да посещават градина. За тях може, а за моето дете - не. Тези двойни стандарти на всички ни писнаха", аргументира се още отец Евгений.

Свещеникът има 9 деца, а последните 2 от тях не са имунизирани в знак на протест. 45-годишният свещеник анатемосал ваксините още преди няколко години.

"Трябва да има право на избор, на информираност. Когато ни правят рентген, ни искат да подпишем писмено съгласие. За ваксините никой не ни информира - когато се роди едно дете, никой не пита родителите дали са съгласни, а му поставят ваксина", смята свещеникът.

Според неговият адвокат това е първата жалба за подобен род дискриминация у нас и чрез нея се надяват да предизвикат широка обществена дискусия по темата за ваксините.