Частните съдебни изпълнители да поемат събирането на малките дългове. Това е една от идеите на Камарата на частните съдебни изпълнители с цел намаляване разходите на длъжника.

Константин Спасов е един от хилядите българи, които имат неплатени сметки за комунални услуги. Спрял да си плаща сметките, а дългът набъбнал до малко над 1600 лв. Константин не знае срещу него да е водено дело.

Но задължението му е дадено на колекторска фирма. Обяснението на "Софийска вода" било, че разликата идва от показанията на общия водомер. Според Константин това не е възможно, тъй като всички щрангове са запечатани преди години.

Според Камарата на частните съдебни изпълнители, уреждането на дълга може да стане много по-лесно и безпроблемно за длъжниците.

Ако неплатените сметки се дадат направо на ЧСИ, длъжникът няма да плаща разходите по делото. Може да възрази срещу исканата му сума, да разсрочи дълга или направо да откаже да плати.

Този метод е много удобен за кредиторите. Те се свързват само с един човек, който оттам-нататък отговаря за целия процес по събирания, ако процесът приключи неуспешно, то тогава съдебният изпълнител може да внесе иск в съда.