22 000 лева обезщетение за разбит ТИР поиска собственикът му от близките на бременна жена, загинала в нелепа катастрофа след челен сблъсък със същия камион. Този житейски парадокс се разглежда в Бургаския районен съд, където ищецът - фирма „ЯНД“ ООД претендира майката и съпругът на жертвата да заплатят изцяло сумата, заедно със лихвата и разноските по делото.

Трагедията е от 26 август 2015 г. Тогава 30-годишната Сълзина Петрова, бременна в третия месец, се движи с автомобила си „Рено 19“ по околовръстния път в Добрич. Предприема изпреварване, а сблъсъкът с насрещно движещия се ТИР „Волво“ с бургаска регистрация е неизбежен. Ударът бил толкова жесток, че леката кола е буквално пресована. Жената загинала на място. Трупът е изваден от ламарините с хидравлична ножица. От тялото е взета кръвна проба, показала 0.57 промила алкохол. И до днес близките й поставят под съмнение този резултат. Сълзина не само не е употребявала алкохол, но е очаквала бебе, разказва майка й Маринка Димова. И разкрива факт, който не е взет под внимание от разследващите- младата жена е работела в цех с химически вещества, където ежедневно е вдишвала изпаренията.

„Този въпрос е пропуснат в досъдебното производство. И майка й-Маринка Димова, и съпругът Пламен Петров, са настоявали за нов анализ на пробите. Но прокурорът отказва. Пуснати са възражения в Апелативния съд във Варна. Но и там становището е, че не следва да се допуска допълнителна експертиза. И в крайна сметка прокурорът е решил да не допусне допълнителни задачи и е приключил разследването със заключението- причината за произшествието е загуба на контрол на управлението на лекия автгомобил от страна на Сълзина“, каза пред адвокат Иван Мирчев. И според съдебната практика разследването по случая е прекратено. До наказателен процес така и не се стига.

Четири години след трагедията, близките на жертвата още не са се отърсили от шока. Собственикът на влекача завежда дело с искане да му бъде платен ремонта на товарния автомобил и лихва за забавянето. Застрахователят определя щетите на 13 000 лева, но от „ЯНД“ искат още. И отхвърлят заключението на вещото лице, защото „аритметичната стойностна повредените части била много по-голяма“.

„Майката на загиналото момиче дори няма собствен дом“, казва адвокът Мирчев. И призова случаят да се разгледа и от морална гледна точка.