Най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража, наложи днес състав на Окръжния съд в Сливен на 29-годишната банкерка от Нова Загора Биляна Манчева. Тя е обвинена за присвояване на сумата от 445 200 лева, изтеглени неправомерно от сметки на клиенти на банковия клон, на който Манчева бе директор в продължение на 3 години. Тази сума можело да нарасне в хода на разследването. Определението на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка с мотива, че въпреки чистото си съдебно минало, обвиняемата може да се укрие от правосъдието, тъй като често пътувала до Сърбия, или да извърши друго престъпление. Освен това обвинението, което й е повдигнато, е за тежко престъпление, което може да й донесе присъда между 10 и 30 години лишаване от свобода, ако бъде призната за виновна. Биляна Манчева, която не е семейна, поиска по-лека мярка, като изтъкна, че по време на одита на банката е съдействала и не е избягала, макар през това време да е била в отпуск. Тя се оплака и от лошите условия в ареста в Сливен, където заедно със задържаните там мъже трябвало да ползва една, при това мръсна, тоалетна.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства да се направи обоснована предположение, че 29-годишната вече бивша директорка на финансовия център - Манчева бе уволнена от работа в деня на задържането й, е съпричастна към престъплението, за които е обвинена. Според прокуратурата, за времето между 2016 и 2019 г. младата жена е извършила неправомерни финансови транзакции от сметки на клиенти на банката за над 240 000 лева, 75 579 щатски долара и 1645 британски лири.

Обвинението твърди, че например през периода 28 ноември 2018 г. - 1 февруари 2019 г. в Нова Загора, при условията на продължавано престъпление, Биляна Манчева с чужди карти успешно изтеглила на 105 пъти общо 45 200 лева. Адвокатът на бившата банкерка Младен Донков контрира, че въпреки наличието на камери край банкоматите, никой не е показал снимка как неговата клиентка тегли пари от чужди карти. /24chasa.bg