Престъпната дейност на Димитър Желязков-Митьо Очите е започнала веднага след излизането му от затвора преди повече от 3 години. Това стана ясно по време на заседанието в Специализирания съд в столицата. По думите на прокуратурата в досъдебното производство са разпитани редица свидетели, повечето от които защитени, пише "Трафикнюз". От събраните доказателства става ясно, че дясна ръка на Очите е бил мъж, с прякор Рачо. Групата на Желязков е палила, заплашвала и разпространявала дрога, а решенията за всичко е взимал и нареждал самият Димитър.
За мокрите поръчки, свързани с палежите, се е заплащало по 1500 лева. Авторите на посегателствата са избирани по начин, чрез който ако бъдат спипани, да не се стигне до Митьо Очите и хората му.

В съдебна зала бяха представени изисканите от магистратите писма от следствения арест, описващи медицинският преглед, извършен снощи. В листите е описано, че Желязков е в добро състояние, контактен и няма нужда от специфична медицинска грижа. Представени бяха и експертизи от ТЕЛК, в които е констатирано, че мъжът е с 96 % нетрудоспособност. Пледоариите на прокуратурата продължи и с доказателства, свързани с нарко разпространението. Очите е гарантирал за стоката си, споделяйки на клиентите, че е директен внос от Турция.
Димитър Желязков е заплашвал кандидат бизнесмени. Свидетели са разказали, че не могат да си отварят заведения, игрални зали и други търговски обекти на територията на Слънчев бряг. Тези, които имали вече отворени пък плащали по 20% от оборота си на Желязков, за да бъдат спокойни. Един от свидетелите по делото е собственикът на хотел Хризантема в Слънчев бряг, който е бил заплашван от Очите. В крайна сметка съдът остави без уважение искането на Желязков за по-лека мярка. Магистратите постановиха „задържане под стража” спрямо него, макар по думите им няма данни Очите да е искал да се укрие. Според тях има обосновано предположение за авторството на деянията, за които е обвинен и има реална опасност от извършване на друго престъпление. Няма за момента изготвена експертиза, която да показва, че Желязков не може да остане в ареста.