Турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Димитър Желязков, предаването му ще стана на 15 февруари. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Уважено е искането на главния прокурор за екстрадирането на Димитър Желязков от Турция в Република България. Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейски участък на летище „Ататюрк“ в Истанбул", посочи Арнаудова, предаде "Фокус".

Предаването на Желязков ще стане в съответствие с предложения от ГД "Охрана“ при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието.

Трима служители на ГД "Охрана" ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден, обясни Румяна Арнаудова.

Митьо Желязков бе арестуван в Истанбул в началото на август миналата година, а броени дни преди това при акция на специализираната прокуратура в Бургас и съседни градчета бяха задържани 19 души. Част от тях бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркотици с лидер Димитър Желязков.

Самият той бе задържан в луксозен хотел в Истанбул заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За 24 часа с тях бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. По-късно срещу Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина. Оказа се, че на името на зърнения бос са били запазени три стаи в турския хотел, като в една от тях се настанил Митьо Очите с приятелка.

Желязков и Бенчев се срещнали предния ден в Гърция, след което несебърлията, който вече бил издирван от Интерпол с червена бюлетина, е транспортиран до Турция с един от автомобилите на общинаря.