Окръжната прокуратура в Русе ще внесе обвинителен акт срещу Северин Красимиров и ще поиска налагане на най-тежките наказания за извършените от него на 6 октомври миналата година в Русе две престъпления - изнасилване на 30-годишната Виктория Маринова, представляващо особено тежък случай, и убийството й, извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост. Това съобщиха от прокуратурата.

Двайсет и една годишният Красимиров беше настанен за изследване в психиатричното отделение на болницата за лечение на лишени от свобода към затвора в Ловеч, като решението бе взето от съда в края на ноември миналата година. Окръжната прокуратура в Русе назначи петорна комплексна съдебно-медицинска психологична и психиатрична експертиза на обвиняемия. Заключението й сочи категорично, че Северин Красимиров е вменяем и може да носи наказателна отговорност за извършеното.

От прокуратурата информират, че той е с лека умствена изостаналост и е емоционално нестабилна личност - импулсивен тип, но може да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Красимиров бил без фундаментални разстройства в базисни сфери от психичната дейност, които да нарушават основните му психични годности, поради което може да участва в наказателния процес и да разбира смисъла и значението на извършваните следствени действия, както и да разбира смисъла на наложеното наказание.

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил вземането на досъдебното производство на специален надзор и по него се извършват интензивни следствени действия от екип от прокурори. До момента са разпитани 30 свидетели и са назначени 19 експертизи. Извършени са множество първоначални и допълнителни огледи на местопрестъплението и на веществени доказателства, както и претърсвания и изземвания. Изискани и получени са справки от мобилните оператори и медицинска документация. /БТА