Бургаската окръжна прокуратура образува днес досъдебно производство за престъпление по служба за действията на частния съдия-изпълнител Тотко Колев, изпълнил въвода в либийския кораб „Бадр“. За това престъпление законът предвижда до 5 г. затвор. Това съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Припомняме, че страната ни бе въвлечена в най-големия международен морски скандал и на практика в търговска война с Либия, след като танкерът „General National Maritime Transport Company“ на либийска държавна компания бе арестуван в Бургас, екипажът и флагът на плавателния съд са сменени, според твърденията на джамахирията- „насилствено” и корабът е отплавал с ново име към Турция, но не е допуснат пред Босфора и се е завърнал към България. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България – на 20 мили от Созопол.

Според държавното обвинение през периода 10.03.2018 г. – 30.08.2018 г. частният съдебен изпълнител е превишил правата си, с цел да набави за другиго облага- а именно вкарването във владение на „Булгаргеомит ЛТД” ДЗЗД. Дружеството претендира за собствеността върху кораба, заради неизплатен задължения от либийска страна в размер на 9 250 362 долара и твърди, че този е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер, подписана в Гърция. Прокуратурата тепърва ще установява фалшива ли е ипотеката, на базата на която българското дружество претендира за собствеността на танкера и е завел дело.

Спорът по изпълнителното дело е касаел искането до този дълг да се изплати като се промени собствеността върху плавателния съд.

Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки това, частен съдебен изпълнител от Бургас е провел незаконен търг за публична продан на кораба и той е спечелен от въпросното българското дружество.

Досъдебното производство е образувано след постъпил в прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.

Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.

Ако бъдат събрани достатъчно доказателства като обвинеями ще бъдат привлечени и други длъжностни лица, подчерта Георги Чинев.

Това са служители от Морска администрация и Гранична полиция, съдействали на частния съдия-изпълнител.

Междувременно има данни, че Тотко Колев е извън пределите на страната. Той е преминал границата на 20 - ти декември м.г. От канторатата му в Бургас отричат да е в чужбина и твърдят, че е в София. И поеха ангажимент след завръщането му от столицата, да позвънят на репортерите.