Вълчо Арабаджиев остава в ареста. Това реши Специализираният съд. Според съда няма опасност той да се укрие, но има опасност от извършване на друго престъпление. Повдигнато е ново обвинение, тъй като след анализ на събраните доказателства се прецени, че е наличен състав на по-тежко престъпление и е предявено такова обвинение. По-тежко наказуемо е. "То е, че Вълчо Арабаджиев е предполагал, че държаното от него имущество е придобито чрез извършване на тежко престъпление, т.е. предвижда се наказание повече от 5 години. Това е данъчно престъпление. Това е изпиране на пари", каза прокурорът по делото. "Обвинението не разполага с информация къде се намират родителите на Вълчо Арабаджиев", каза още прокурорът. В началото на заседанието трима защитници на сина на хотелиерския бос Ветко Арабаджиев поискаха да бъде назначена нова комплексна съдебно-медицинска експертиза, която да отговори на въпросите какво е здравословното състояние на 21-годишния младеж, страда ли от заболяване, нужна ли е операция и може ли да пребивава в следствения арест и в болницата към затвора без опасност за здравето и живота му. Адвокатите представиха и нови медицински документи, както и становище на двама неврохирурзи.

Според прокуратурата няма никаква промяна в здравословното състояние на Арабаджиев-син, а съвсем наскоро – преди 45 дни, две съдебни инстанции са приели вече изготвена експертиза и са преценили, че той може да остане в килията. От предходната експертиза ставаше ясно, че Вълчо Арабаджиев има проблеми с два шийни и два лумбални прешлена, но болките му могат да се лекуват с медикаменти и зад решетките. Според прокуратурата, а и според спецсъда, не е необходимо назначаване на нова експертиза. Самият Вълчо Арабаджиев каза, че няма основания в опасенията на прокуратурата, че може да се укрие или да извърши друго престъпление.

„След първоначалната мярка задържане за 72 часа бях на свобода 9-10 дни под парична гаранция. Нито съм мислил да се укривам, нито да извършвам престъпление. Дойдох и се явих пред съда, бях арестуван в съдебната зала“, припомни Арабаджиев-син. Той каза и че прокуратурата използва фрази като „нормално“ и „не е нормално“, които според обвиняемия били субективни и нямали място в съдебната зала. Защитата му пък обърна внимание на показанията на две свидетелки и думите им, записани със СРС-та, от които ставало ясно, че той не знае нищо. Според съда обаче няма нови доказателства, които да доведат до промяна на мярката за неотклонение. Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано на заседание на 15 януари.