„Признак на висок интелект ли е боравенето с мобилен телефон?! - Този риторичен въпрос зададе днес адвокат Стоян Иванов след първото заседание на Бургаския апелативен съд по делото срещу 16-годишния Иван Иванов, посдъдим за убийството на Никол Йончева /на 11- години/. Припомняме, че тя бе открита мъртва – с прерязано гърло в асансьор на жилищен блок в комплекс „Меден рудник“ на 20 август м.г. А ден по-късно полицията задържан Иван за престъплението. Именно неговото ДНК е открито по GSM-а на Никол, намерен от криминалистите, захвърлен в контейнер за смет след клането.

На първа инстанция – през август т.г. Окръжният съд в Бургас призна Иванов за виновен по повдигнатото обвинение и му наложи ефективна присъда от 8 г. затвор, като прие, че той е вменяем и може да носи отговорност за действията си. Макар, той да е основно образование при ресурсен учител, без оценки, само със становището "завършил осми клас", а преподавателите му да твърдят, че „има интелектуално развитие на 10-12 годишен, а не на навършил 14 години“.

В мотивите на окръжните магистрати дословно е посочено, че Иван не страда от психично заболяване, а се касае за вродено „душевно заболяване“.

„Съдът е приел, че той има висок процент на интелигенстост, като се обосновават с факта, че е използвал мобилен телефон. Считам подобно становище за меко казано повърхностно. Боравенето с мобилен телефон може да го осъществи и 3-годишно дете. И то може да направи настройки на JSM. Но то не е зряла личност. Къде е високия интелект в случая?! Това е форма на успяване да се справиш с леки, кратки задачки чрез нормално наблюдение. Само че това дете не е зряла личност, която може да носи отговорност“, заяви адвокат Стоян Иванов.

Съдът прие становището на преподавателите на Иван и постанови да бъде извършена допълнителна психиатрична експертиза.. „Дори умствената изостаналост е в списъка на психиатричните заболявания“, каза Стоян Иванов. Той представи в съда и документ, удостоверяващ и наследствено заболяване на Иван-чичо му страдал от биполарно разстройство на личността. „Нека експертите да кажат какво е интелектуалното развитие на Иван, какво точно е заболяването, от което той страда и може ли той все пак да носи отговорност за действията си“, подчерта защитата.

Следващото заседание по делото е на 28 януари 2019 г.